Projekt:
maj 2024
dec 2026
Pågående
Predict salmonid migration pathways from flow simulations in rivers
Det här projektet föreslår en modell som kan användas för att förutsäga rörelser hos vandrande laxfiskar (lax och öring) i reglerade älvar genom att endast mäta flödesdynamiken. De flesta vandrande fiskar förlitar sig på flödesdynamiska signaler för att navigera i älvar. En djupare förståelse för hur dessa signaler styr, lockar och avskräcker fiskar är av yttersta vikt för att förbättra funktionen hos fiskpassager. Fram till nyligen har det varit svårt att studera relationen mellan fiskbeteende och flödesdynamik, eftersom lämplig teknologi har saknats för att samla in tillförlitlig data.
Fiskpassager har använts under lång tid för att ge vandrande fisk alternativa vägar förbi vandringshinder såsom kraftverk och dammar. Det finns dock fortfarande osäkerhet kring hur dessa bör placeras och utformas för att säkerställa att så många fiskar som möjligt kan hitta och nyttja dem. Många fiskpassager har låg effektivitet eftersom fiskar har svårt att hitta ingångenutan istället väljer att simma in i konkurrerande flöden. Då dessa konkurrerande flöden vanligtvis är mycket starkare än flödena genom passagerna är det ofta en utmaning att skapa attraktionsflöden till önskade vandringsvägar (lockvatten). Det kan också vara svårt och dyrt att utföra experimentella studier på plats i älvar för att utvärdera hydrauliska förhållanden och kartlägga fiskens rörelsemönster i relation till passager. Hydraulisk modellering kan här användas som ett kompletterande verktyg för att få en bättre förståelse för fiskars rörelser genom att koppla samman flödesdynamik med observerad vandring hos fiskar i det vilda.
Genom att använda nyligen utvecklad högupplöst akustisk telemetri för att följa fisk, samt detaljerad kartering av älvens flödesdynamik, är det nu möjligt att kombinera dessa data för att utveckla modeller som kan hjälpa oss att på förhand förutse vilka vandringsvägar fisken mest troligt kommer nyttja. Detta är ett viktigt verktyg i processen med att planera nya fiskpassager samt optimera funktionen hos redan befintliga passager under varierande flödesdynamiska förhållanden. Att säkerställa kostnadseffektiv implementering av passagelösningar för vandrande fisk under de kommande årtiondena är nödvändigt för att uppfylla de moderna miljökraven som idag ställs på svensk vattenkraft.
Utvecklingen av en modell som utvecklas inom det här projektet är beroende av att länka ihop positionsdata från märkta fiskar till flödesdynamiken på samma plats som de observerade fiskspåren. I nästa steg inkorporeras miljövariabler och beteenderegler med stegrande komplexitet för att identifiera vilka faktorer som bäst återskapar de observerade rörelsemönstren från märkta fiskar.