Hem » Nyheter » Nu har årets lunchwebbinarier startat
2024-02-27

Svenskt centrum för hållbar vattenkraft

Nu har årets lunchwebbinarier startat

Ekohydrauliska flöden, komponenter för ökad dämpning i vattenkraftaggregat och förbättrad avbördning och hydraulisk prestanda – det är några forskningsprojekt som kommer att presenteras den sista fredagen varje månad under årets lunchwebbinarier med Svenskt centrum för hållbar vattenkraft.

– Det kommer fram mycket värdefulla forskningsresultat inom Svenskt centrum för hållbar vattenkraft, men alla har inte möjlighet att läsa vetenskapliga artiklar eller avhandlingar. Därför fortsätter vi nu vår satsning med lunchwebbinarier där ett eller flera projekt kommer att presenteras under 10–15 minuter, säger Emma Hagner, programansvarig för centret.

Webbinarieserien, som startade under 2023, inleddes i år den 23 februari med Lars-Johan Sandström från Luleå tekniska universitet och Saaed Salehi från Chalmers tekniska högskola som presentatörer.

Lars-Johan Sandström pratade om automatiserade övervakningsmetoder som skulle kunna möjliggöra identifiering av beteendeförändringar i vattenkraftaggregat. Metoderna skulle även kunna ge underhållspersonal beslutstöd och vägledning i sitt arbete.

Saaed Salehi berättade om utvecklingen av en AI-modell som inte bara kan upptäcka förekomsten av skadliga strömningsfenomen, utan också fatta optimala beslut för att minska och kontrollera sådana fenomen.

Jonas Carlsson från Uniper var industrirepresentant och ställde frågor till talarna i slutet av webbinariet, för att sätta resultaten i kontext för industrin.

Det blev en stor uppslutning på första webbinariet med 118 deltagare. Webbinariet går att se i efterhand här.

– Det känns extra roligt att dra i gång serien igen för vi fick mycket positiv respons för webbinarierna förra året. På många företag samlas man i grupp och tittar tillsammans vilket jag tycker är ett roligt sätt att ta del av kunskapen, säger Andrea Bille Pettersson på Energiforsk som modererar webbinarierna.

Kalendarium för 2024

Nu finns ett kalendarium över årets webbinarier uppladdat. Klicka här för att ta del av det.

Om webbinarieserien

Det sista fredagen varje månad under 2024, med undantag för ett sommaruppehåll, kommer två till tre projekt att presenteras och diskuteras i ett Teams webinar.

I mars kommer lunchwebbinariet att sändas näst sista fredagen, 22 mars, då sista fredagen är långfredagen.

Ingen anmälan krävs. Samma Teamslänk gäller för alla webbinarium i den här serien. Inför varje webbinarium kommer vi att skicka ut länken som en påminnelse, prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa några viktiga utskick.

Det går även att ladda ned en kalenderbokning för att enkelt lägga till webbinarieserien som en återkommande händelse i din Outlook. Klicka här för att för att ladda ned kalenderbokningen.